Skulpture Nade Marović - Stanić

3. februar 1998, POBJEDA

Dugo godina jedina žena - vajar u crnogorskoj umjetnosti, Nada Marović - Stanić, nakon tri i po decenije stvaralaštva, noćas se prvi put predstavila ovdašnjoj likovnoj publici sa 22 skulpture u galerijskom prostoru Dvorane "Park". Večerašnja postavka umjetnice koja je u, nekad glasovitoj, hercegnovskoj likovnoj školi, završila odsjek za kiparstvo 1959. godine, nastala je u podužem vremenskom periodu od ranih šezdesetih pa do početka devedesetih.

Nada Marović - Stanić

U prigodnoj besjedi Slobodan Vuković, glavni i odgovorni urednik "Pobjede", istakao je da je umjetnica inspirisana drevnom bokeškom arhitekturom, te da bira kamen kao materijal, ali da ne bježi ni od gipsa. To najbolje pristaje njenim intimnim skulpturama, koje traži enterijier ...

I pored mijena u egzekutivnom postupku, ipak, sve njene skulpture kao konstantu imaju izvjesnu arhaičnost, a neke možemo posmatrati i u mitsko-poetskom kontekstu, dodao je Vuković. U njima ima nečeg totemskog. Kaže: "Imam osjećaj kao da sam ih digla iz prirode. Vidite koliko smo okruženi kamenom. To je Crna Gora!"

Treću samostalnu izložbu Nade Stanić - Marović organizovala je ugledna hecegnovska galerija "Spinaker", u saradnji sa "Herceg festom" a u okiru likovnog programa ovogodišnjeg Praznika mimoze.